Coraz więcej osób ma problemy z
wątrobą. Niewłaściwa dieta i styl życia nie są dla niej
obojętne. Przeczytaj co zrobić, aby usprawnić funkcjonowanie
swojej wątroby. Jakie są założenia diety wątrobowej?
- Ogranicz tłuste pokarmy – wybieraj produkty z obniżoną zawartością tłuszczu, staraj się gotować potrawy, a nie smażyć. Jeśli pieczesz, to w rękawie, w sosie własnym. Jedz chude mięso, chudy nabiał i nietłuste ryby. Tłuszcz odkłada się na wątrobie co sprzyja zatrzymaniu się w niej żółci i kwasów żółciowych, co nie jest dobre dla całego organizmu. Przyjmuj fosfolipidy, aby wspomóc jej regenerację, np. Raphatenal, Raphacholin Forte, Hepatil, Essentiale Forte.
- Wątroba źle znosi surowe pokarmy - zadbaj więc o to, żeby jeść potrawy gotowane, warzywa ugotowane do miękkości.
- Zapomnij o używkach – kawa, alkohol, czekolada i nadmierna ilość soli to najwięksi wrogowie zdrowia wątroby. Jeśli często cierpisz na dolegliwości ze strony wątroby, ogranicz przyprawianie potraw do minimum. Omijaj fast foody szerokim łukiem.
- Omijaj pieczywo ziarniste i owoce drobno pestkowe – ziarna i pestki są bardzo obciążające dla wątroby, staraj się jeść pieczywo jasne, pszenne, a owoce z dużą pestką. Unikaj truskawek, malin, poziomek i winogron.
- Wątroba bardzo nie lubi głodówki – pamiętaj zatem o regularności posiłków. Jedz potrawy bezpośrednio po przygotowaniu, nie odgrzewaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz