Lato to okres w
którym nasze zdrowie jest naturalnie wspierane przez dobrodziejstwa
natury. Duża ilość słonecznych dni pozwala naszemu organizmowi na
syntezę znacznych pokładów witaminy D niezbędnej dla kośćca.
Letnie owoce i warzywa są najzdrowsze, gdyż dojrzewają w
promieniach słońca, ale i najsmaczniejsze. Stanowią one źródło
niezbędnych witamin, pomagają ukoić nasze nerwy, ułatwiają
trawienie, ale przez swoją soczystość pomagają ugasić pragnienie
i doskonale sycą.
Jak jeść owoce i warzywa?
Staraj się spożywać
różnorodne warzywa i owoce, ponieważ każdy owoc czy warzywo
zawiera inne witaminy i minerały. Poza tym, nie chcemy przecież
wpaść w monotonię i w pewnym momencie mieć dość tych
wspaniałych smaków!:) Staraj się spożywać je wedle zasady "5
kolorów w 5 porcjach" - natura wykazała się fantazją,
oferując nam owoce i warzywa w różnych kolorach wynikających
m.in. właśnie z odmiennego składu odżywczego. Grupy te możesz
sobie podzielić w przykładowy sposób: czerwona (pomidory, papryka,
truskawki, maliny, czereśnie), zieloną (szpinak, jarmuż,
szczypior, ogórek), pomarańczowo - żółtą (banan, ananas,
pomarańcze, cytryny, marchew), białą (kalafior, por, cebula,
czosnek), czarną (borówki, jeżyny, jagody, bakłażan).
Na co szczególnie zwrócić uwagę?
Arbuzy zawierają
pektyny i błonnik, które wzmacniają perystaltykę jelit. Im
czerwieńszy jest arbuz tym jest on smaczniejszy, ale zawiera też
więcej związku, który wzmacnia serce - likopen. Arbuzy są
niezwykle soczyste, dlatego pomagają ugasić pragnienie i są
sycące.
Owoce jagodowe,
czyli np. truskawki, maliny, jagody, jeżyny, porzeczki są cennym
źródłem przeciwutleniaczy. W zwiększonych ilościach należy
szczególnie spożywać jagody i borówki, ponieważ zawierają one
flawonoidy i antocyjany wspomagające wzrok.
Marchewki nie tylko
pozwalają nam na osiągniecie lepszych efektów w opalaniu, ale
również zawierają błonnik wspomagający trawienie.
Letnie pomidory
zawierają wcześniej wspomniany likopen wspomagający pracę serca,
ale oprócz tego znajduje się w nich błonnik, witamina C i potas.
Warto wiedzieć, że codzienne picie szklanki świeżego soku
pomidorowego pomaga ukoić nerwy.
Owoce i warzywa dla piękna!
Soczyste owoce i
warzywa takie jak np. truskawki, arbuzy, pomidory, cukinia, papryka w
większej części składają się z wody. Jak wiadomo, woda to
podstawa życia - reguluje temperaturę ciała (zwłaszcza w upalne
dni), rozprowadza tlen i inne składniki odżywcze po całym
organizmie. Odpowiednia ilość wody w organizmie sprawia, że nasza
skóra jest prawidłowo nawilżona, a co dla kobiet najważniejsze -
jędrna i gładka. Dobrodziejstwa natury takie jak maliny, porzeczki,
groch, fasola zawierają dużo błonnika, który zwiększa
wydzielanie soków trawiennych, a zatem polepsza trawienie. Z letnich
owoców i warzyw możesz także wykonywać w warunkach domowych
maseczki na twarz. Maseczki z truskawek będą działał nawilżająco
oraz przeciwzapalnie, maseczka ze szpinaku i pietruszki oczyszczą i
wygładzą skórę oraz spowolnią procesy starzenia się. Natomiast
maseczki z arbuza zalecane są na wypryski, opryszczkę oraz trądzik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz