piątek, 6 lipca 2018

Letnie warzywa na zdrowie i na urodę!

 
Lato to okres w którym nasze zdrowie jest naturalnie wspierane przez dobrodziejstwa natury. Duża ilość słonecznych dni pozwala naszemu organizmowi na syntezę znacznych pokładów witaminy D niezbędnej dla kośćca. Letnie owoce i warzywa są najzdrowsze, gdyż dojrzewają w promieniach słońca, ale i najsmaczniejsze. Stanowią one źródło niezbędnych witamin, pomagają ukoić nasze nerwy, ułatwiają trawienie, ale przez swoją soczystość pomagają ugasić pragnienie i doskonale sycą.




Jak jeść owoce i warzywa?


Staraj się spożywać różnorodne warzywa i owoce, ponieważ każdy owoc czy warzywo zawiera inne witaminy i minerały. Poza tym, nie chcemy przecież wpaść w monotonię i w pewnym momencie mieć dość tych wspaniałych smaków!:) Staraj się spożywać je wedle zasady "5 kolorów w 5 porcjach" - natura wykazała się fantazją, oferując nam owoce i warzywa w różnych kolorach wynikających m.in. właśnie z odmiennego składu odżywczego. Grupy te możesz sobie podzielić w przykładowy sposób: czerwona (pomidory, papryka, truskawki, maliny, czereśnie), zieloną (szpinak, jarmuż, szczypior, ogórek), pomarańczowo - żółtą (banan, ananas, pomarańcze, cytryny, marchew), białą (kalafior, por, cebula, czosnek), czarną (borówki, jeżyny, jagody, bakłażan).

Na co szczególnie zwrócić uwagę?


Arbuzy zawierają pektyny i błonnik, które wzmacniają perystaltykę jelit. Im czerwieńszy jest arbuz tym jest on smaczniejszy, ale zawiera też więcej związku, który wzmacnia serce - likopen. Arbuzy są niezwykle soczyste, dlatego pomagają ugasić pragnienie i są sycące.

Owoce jagodowe, czyli np. truskawki, maliny, jagody, jeżyny, porzeczki są cennym źródłem przeciwutleniaczy. W zwiększonych ilościach należy szczególnie spożywać jagody i borówki, ponieważ zawierają one flawonoidy i antocyjany wspomagające wzrok.

Marchewki nie tylko pozwalają nam na osiągniecie lepszych efektów w opalaniu, ale również zawierają błonnik wspomagający trawienie.

Letnie pomidory zawierają wcześniej wspomniany likopen wspomagający pracę serca, ale oprócz tego znajduje się w nich błonnik, witamina C i potas. Warto wiedzieć, że codzienne picie szklanki świeżego soku pomidorowego pomaga ukoić nerwy. 



Owoce i warzywa dla piękna!


Soczyste owoce i warzywa takie jak np. truskawki, arbuzy, pomidory, cukinia, papryka w większej części składają się z wody. Jak wiadomo, woda to podstawa życia - reguluje temperaturę ciała (zwłaszcza w upalne dni), rozprowadza tlen i inne składniki odżywcze po całym organizmie. Odpowiednia ilość wody w organizmie sprawia, że nasza skóra jest prawidłowo nawilżona, a co dla kobiet najważniejsze - jędrna i gładka. Dobrodziejstwa natury takie jak maliny, porzeczki, groch, fasola zawierają dużo błonnika, który zwiększa wydzielanie soków trawiennych, a zatem polepsza trawienie. Z letnich owoców i warzyw możesz także wykonywać w warunkach domowych maseczki na twarz. Maseczki z truskawek będą działał nawilżająco oraz przeciwzapalnie, maseczka ze szpinaku i pietruszki oczyszczą i wygładzą skórę oraz spowolnią procesy starzenia się. Natomiast maseczki z arbuza zalecane są na wypryski, opryszczkę oraz trądzik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz