sobota, 9 marca 2019

Masło kokum - najpopularniejsze masło pielęgnacyjne w Indiach

Z maseł występujących w kosmetykach najbardziej kojarzone jest masło shea, które wykorzystywane jest powszechnie w kosmetykach. Ma ono wszechstronne zastosowanie w kosmetyce, a jego najpopularniejsze działanie to np. doskonała regeneracja i odżywienie skóry oraz źródło witamin E i A. Istnieje jednak inny, równie ciekawy składnik kosmetyków naturalnych - masło kokamu.




W wielu kosmetykach naturalnych, np. Orientana bardzo często stosuje się masło kokum. Jest ono otrzymywane z nasion kokamu – rośliny Garcinia Indica rosnącej w Indiach. Najczęściej na górzystych terenach wybrzeża Indii – w okolicy Bombaju i indyjskiego stanu Goa. Nasiona te są bardzo podobne do blisko spokrewnionego mangostanu i z nim są też często mylone. Masło kokum jest bardzo zdrowym, ekologicznym surowcem ze względu na uprawę bez użycia chemicznych środków, oprysków i nawozów. Jest też jednym z najtwardszych tłuszczów roślinnych, dlatego też często wykorzystuje się je do produkcji szminek i balsamów do ust. To również doskonała baza do kremów i balsamów do ciała i innych kosmetyków pielęgnacyjnych. I wszystko to nie bez przyczyny! Bardzo szybko się wchłania i nie zatyka porów! W tym wpisie opiszemy Wam ile cennych właściwości ma właśnie masło kokum.


Nie tylko w kosmetyce!


Owoce mają kolor purpury i często stosuje się je do barwienia i aromatyzowania potraw. Popularne jest w Indiach pozyskiwanie z nich soku, który podczas upalnych dni ma zbawienne, ochładzające ciało działanie i chroni organizm przed odwodnieniem. Kolejne wykorzystanie Garcinia Indica to jako środek, który wspomaga odchudzanie. Masło kokum używa się też jako zamiennik masła kakaowego w czekoladach w celu podniesienia temperatury topnienia czekolady i jej rozpływania się w wysokich temperaturach.


Co sprawia, że jest takie niezwykłe?


Jest źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasów omega, które wspomagają dotlenienie komórek i sprawiają, że składniki odżywcze są prościej przyswajane przez skórę. Dodatkowo masło kokum to bogactwo witaminy E!
Masło to ma silne właściwości nawilżające. Bardzo szybko regeneruje nawet najbardziej suchą i szorstką skórę! To idealny wybór dla osób borykających się z suchymi, zrogowaciałymi partiami ciała. Stosowane regularnie zapobiega wysuszaniu skóry, pomaga leczyć pęknięcia warg, rąk czy skóry stóp!  Często wykorzystuje się je dlatego w produktach do gojenia skóry. Masło kokum to masło, które natychmiastowo zmiękcza naskórek a dodatkowo pozostawia skórę bardziej elastyczną i ujędrnioną. Masło z owoców drzewa Garcinia Indica przeciwdziała wysuszaniu skóry i zapobiega utracie wody z naskórka. Zawiera całą gamę antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się skóry. To naturalne masło często stosuje się jako substytut masła kakaowego ze względu na jego jednolitą kompozycję triglicerydową. Najlepiej sprawdza się w kompozycji z innymi składnikami – staje się wtedy idealną bazą i nośnikiem wielu cennych składników odżywczych zawartych w ziołach ajurwedyjskich!
Produkty z masłem kokum to świetny wybór pielęgnacyjny zarówno latem jak i zimą. Latem ukoi skórę spieczoną od słońca i wyrówna koloryt skóry po nierównej opaleniźnie zaś zimą odżywi suchą, spierzchniętą skórę. Uchroni przed mrozem i zimnem oraz suchym powietrzem z kaloryferów! W kosmetykach naturalnych Orientana masło kokum znajdziesz w Masłach do Ciała, Balsamach do Ciała, Bogatych Kremach z serii Bio Ayurveda czy Balsamach do ust. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz