sobota, 27 marca 2021

Interakcje leków z pożywieniem


 Interakcje leków są to reakcje w organizmie, które prowadzą do nasilenia lub osłabienia działania leków, czy nawet związanych z nimi działań niepożądanych. Do interakcji może dojść przy jednoczesnym przyjmowaniu dwóch lub więcej leków, czy też przy przyjmowaniu leków z określonymi posiłkami czy napojami. 


Niestety jak pokazują badania, większość społeczeństwa nie wie z jakimi produktami spożywczymi może łączyć stosowane leki. Warto więc być świadomym w jak prawidłowo przyjmować stosowane lekarstwa, aby uzyskać ich maksymalny efekt leczniczy.
Z reguły przyjmowanie leków w trakcie posiłku opóźnia lub zmniejsza wchłanianie leku do krwiobiegu, jednak są substancje których przyjmowanie przy posiłku jest wręcz wskazane.

Tłuszcze a leki
Nadmierna ilość tłuszczy w pożywieniu może przyczynić się do zwiększenia działania leku, a nawet jego toksyczności.
Przykładowe leki: leki przeciwgrzybicze, niektóre leki przeciwpasożytnicze
leki psychotropowe, beta-adrenolityki (stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego, chorobie niedokrwiennej serca), niektóre leki hipotensyjne, teofilina.

Błonnik a leki
Błonnik pokarmowy ma silne właściwości wiązania się w organizmie z lekami, co osłabia działanie leków.
Przykładowe leki: antybiotyki, chemioterapeutyki, lowastatyna (stosowana w leczeniu miażdżycy, hipercholesterolemii), leki antydepresyjne, fenytoina (stosowana w padaczce).

Witaminy a leki
Witaminy również wpływają na aktywność leków, np. witamina K (jaja, kapusta, brokuły, sałata, fasola, kalafior), która zmniejsza skuteczność leków przeciwzakrzepowych, natomiast witamina E nasila ich działanie.

Przykładowe interakcje żywności z lekami

  • Sok pomarańczowy nasila wchłanianie do krwi szkodliwego glinu, który jest zawarty w preparatach takich jak Alugastrin, Alusal
  • Sok grejpfrutowy nasila działanie blokerów kanałów wapniowych np. (nifedypina, werapamil), leki przeciwhistaminowych, antybiotyków, simwastatyny, glikokortykosteroidów, karbamazepiny, warfaryny
  • Kofeina (kawa, napoje energetyczne, cola) może osłabiać działanie leków (np. neuroleptyków, alkaloidów, haloperidolu) lub zwiększać działanie kwasu acetylosalicylowego (lek przeciwbólowy)
  • Żywność zawierająca tyraminę, np. sery dojrzewające, wina, awokado przy stosowaniu leków tzw. inhibitorów MAO (w depresji, niedociśnieniu tętniczym) może wywołać groźne dla życia objawy niepożądane, np. wzrost ciśnienia
  • Produkty zawierające dużo wapnia (mleko, jogurty, sery) osłabiają działanie leków stosowanych w leczeniu zakażeń dróg oddechowych i moczowych (np. antybiotyków, leki w postaci dojelitowej)
  • Herbaty ziołowe również osłabiają działanie niektórych leków, np. antykoncepcji.


Pamiętaj, aby leki zawsze popijać wodą - jest to najbezpieczniejszy sposób przyjmowania leku. W dołączonej do leku ulotce sprawdź w jaki sposób przyjmować dany lek - przed, w trakcie czy po posiłku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz