Szerokie działanie prozdrowotne
Jak sama nazwa wskazuje, są one niezbędne aby nasz organizm pracował prawidłowo. Mają one ogromne znaczenie prozdrowotne, gdyż wspomagają pracę serca i układu krwionośnego. Działają przeciwzakrzepowo, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki tym funkcjom NNKT zapobiegają zawałom serca, powstawaniu zmian miażdżycowych i chronią przed udarami mózgu.
Kwasy omega-6 są materiałem budulcowym komórek. Biorą również udział w powstawaniu hormonów oraz neuroprzekaźników, co usprawnia układ nerwowy. Kontrolują pracę nerek, serca i proces trawienia.
Z kolei kwasy omega-9 poza tym, iż są budulcem komórek, pomagają również utrzymać prawidłowe funkcjonowanie serca, utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Ponad to obniżają poziom całkowitego i złego cholesterolu (LDL) nie powodując zmniejszenia ilości dobrego cholesterolu, tzw. HDL. Dzięki spożywaniu diety śródziemnomorskiej, można zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca.
Jak donoszą badania, kwasy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów, jednak co ciekawe większą skutecznością w tym działaniu odznaczają się kwasy omega-3 pochodzenia rybnego niż roślinnego. Odpowiedni poziom kwasów omega-3 zapewnia wysoką sprawność myślenia i zapamiętywania. Osoby spożywające dużą ilość ryb, w starczym wieku są znacznie mniej narażeni na wystąpienie choroby Alzheimera czy demencji starczej. Z kolei dzieci, których dieta jest bogata w te kwasy lepiej się rozwijają, nie mają problemów z koncentracją oraz są sprawniejsze fizycznie. Kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki oka, dlatego ich niski poziom nie pozostaje bez wpływu na nasz narząd wzroku. Dzieci są podatniejsze na wady wzroku, natomiast u osób starszych może dojść do zwyrodnienia plamki żółtej, co jest powszechną przyczyną utraty wzroku.
Odpowiedni stosunek to podstawa
Dbając o odpowiednią ilość kwasów NNKT w naszym organizmie, jako podstawę powinniśmy przyjąć ich odpowiedni stosunek. Jest to niezwykle ważne, ponieważ ich zły stosunek może powodować przeciwstawne działanie kwasów omega-3 i omega-6. W wyniku przemian zachodzących w naszym organizmie z kwasów omega-3 powstają związki o charakterze zapalnym, natomiast z omega-6 hormony stanu zapalnego. Gdy w naszym organizmie za dużo jest kwasów omega-6 to powodują one "wypychanie" omega-3 ze szlaków metabolicznych, co z kolei ogranicza korzystne działanie tych kwasów. Niestety w Polsce stosunek ten jest zaburzony z tego względu, iż Polacy spożywają zdecydowanie więcej tłuszczów roślinnych (głównie zawierają kwasy omega-6) niż ryb (które są skarbnicą kwasów omega-3)
Gdzie je znaleźć?
Kwasy omega-3
- tłuste ryby morskie z wód zimnych, np. łosoś, halibut, śledź, makrela, dorsz, sardynki
- owoce morza
- oleje roślinne, np. lniany, rzepakowy
- orzechy włoskie, migdały
Kwasy omega-6
- oleje roślinne, np. słonecznikowy, sojowy
- pestki dyni, słonecznika
- sezam
- migdały, orzechy ziemne
- awokado
Kwasy omega-9
- oliwa
- oleje roślinne, np. rzepakowy, sojowy, sezamowy
- orzechy ziemne
Nie wszyscy jednak są fanami ryb, owoców morza, czy orzechów, dlatego warto zadbać o dostarczanie NNKT z dodatkowych źródeł. Dobrym rozwiązaniem dostarczania kwasów omega-3-6-9 są żelki Moller's lub smakowy płyn Eye Q. Z kolei dla dorosłych polecamy preparaty uznanej na całym świecie marki Solgar, np. Pełne Spektrum Omega Łosoś Alaskański, omega-3-6-9, olej z siemienia lnianego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz