czwartek, 14 lutego 2019

Wszystko co musisz wiedzieć o omega-3-6-9

Kwasy omega-3, omega-6 oraz omega-9 należą do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak co czyni je takimi niezbędnymi?





Szerokie działanie prozdrowotne 


Jak sama nazwa wskazuje, są one niezbędne aby nasz organizm pracował prawidłowo. Mają one ogromne znaczenie prozdrowotne, gdyż wspomagają pracę serca i układu krwionośnego. Działają przeciwzakrzepowo, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki tym funkcjom NNKT zapobiegają zawałom serca, powstawaniu zmian miażdżycowych i chronią przed udarami mózgu.
Kwasy omega-6 są materiałem budulcowym komórek. Biorą również udział w powstawaniu hormonów oraz neuroprzekaźników, co usprawnia układ nerwowy. Kontrolują pracę nerek, serca i proces trawienia.
Z kolei kwasy omega-9 poza tym, iż są budulcem komórek, pomagają również utrzymać prawidłowe funkcjonowanie serca, utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Ponad to obniżają poziom całkowitego i złego cholesterolu (LDL) nie powodując zmniejszenia ilości dobrego cholesterolu, tzw. HDL. Dzięki spożywaniu diety śródziemnomorskiej, można zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca.
Jak donoszą badania, kwasy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów, jednak co ciekawe większą skutecznością w tym działaniu odznaczają się kwasy omega-3 pochodzenia rybnego niż roślinnego. Odpowiedni poziom kwasów omega-3 zapewnia wysoką sprawność myślenia i zapamiętywania. Osoby spożywające dużą ilość ryb, w starczym wieku są znacznie mniej narażeni na wystąpienie choroby Alzheimera czy demencji starczej. Z kolei dzieci, których dieta jest bogata w te kwasy lepiej się rozwijają, nie mają problemów z koncentracją oraz są sprawniejsze fizycznie. Kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki oka, dlatego ich niski poziom nie pozostaje bez wpływu na nasz narząd wzroku. Dzieci są podatniejsze na wady wzroku, natomiast u osób starszych może dojść do zwyrodnienia plamki żółtej, co jest powszechną przyczyną utraty wzroku.

Odpowiedni stosunek to podstawa


Dbając o odpowiednią ilość kwasów NNKT w naszym organizmie, jako podstawę powinniśmy przyjąć ich odpowiedni stosunek. Jest to niezwykle ważne, ponieważ ich zły stosunek może powodować przeciwstawne działanie kwasów omega-3 i omega-6. W wyniku przemian zachodzących w naszym organizmie z kwasów omega-3 powstają związki o charakterze zapalnym, natomiast z omega-6 hormony stanu zapalnego. Gdy w naszym organizmie za dużo jest kwasów omega-6 to powodują one "wypychanie" omega-3 ze szlaków metabolicznych, co z kolei ogranicza korzystne działanie tych kwasów. Niestety w Polsce stosunek ten jest zaburzony z tego względu, iż Polacy spożywają zdecydowanie więcej tłuszczów roślinnych (głównie zawierają kwasy omega-6)  niż ryb (które są skarbnicą kwasów omega-3)

Gdzie je znaleźć?


Kwasy omega-3

  • tłuste ryby morskie z wód zimnych, np. łosoś, halibut, śledź, makrela, dorsz, sardynki
  • owoce morza
  • oleje roślinne, np. lniany, rzepakowy
  • orzechy włoskie, migdały
Kwasy omega-6
  • oleje roślinne, np. słonecznikowy, sojowy
  • pestki dyni, słonecznika
  • sezam
  • migdały, orzechy ziemne
  • awokado
Kwasy omega-9
  • oliwa
  • oleje roślinne, np. rzepakowy, sojowy, sezamowy
  • orzechy ziemne
Nie wszyscy jednak są fanami ryb, owoców morza, czy orzechów, dlatego warto zadbać o dostarczanie NNKT z dodatkowych źródeł. Dobrym rozwiązaniem dostarczania kwasów omega-3-6-9 są żelki Moller's lub smakowy płyn Eye Q. Z kolei dla dorosłych polecamy preparaty uznanej na całym świecie marki Solgar, np. Pełne Spektrum Omega Łosoś Alaskańskiomega-3-6-9, olej z siemienia lnianego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz