Żywienie medyczne a choroba nowotworowa
Żywienie medyczne to preparaty odżywcze zawierające niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i minerały. Stosowane są z jednej strony jako wspomaganie tradycyjnej diety, ale mogą one również całkowicie zastąpić normalne posiłki, gdy nie udaje się zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania organizmu w tradycyjny sposób.
Choroba nowotworowa bardzo często wiąże się z niedoborem składników energetycznych (węglowodanów i tłuszczów) oraz budulcowych i regulujących (białek, witamin, minerałów), czego skutkiem są niezamierzona utrata wagi i osłabienie organizmu. Jest to sytuacja niebezpieczna dla pacjenta, dowiedziono bowiem, że osoby źle odżywione gorzej reagują na leczenie przeciwnowotworowe. Są też bardziej narażone na infekcje i powikłania pooperacyjne. Dlatego niezwykle ważne jest, aby utrzymać stan odżywienia pacjenta na możliwie najlepszym poziomie.
Dlaczego żywienie medyczne jest ważne?
Wsparcie żywieniowe to integralny element terapii przeciwnowotworowej. Stosowane w konsultacji z lekarzem produkty odżywiają organizm i pomagają odzyskać siły w chorobie.
Jednym z ważnych elementów towarzyszących leczeniu choroby nowotworowej jest utrzymanie odpowiedniej diety. Właściwie dobrane i zbilansowane posiłki pozwalają poprawić apetyt, zwiększają szansę na utrzymanie optymalnej masy ciała i zmniejszają ryzyko rozwoju niedożywienia. Odpowiednia dieta może zmniejszać efekty uboczne choroby i jej leczenia, zwiększać tolerancję pacjenta na stosowaną terapię, wzmacniać układ immunologiczny i ułatwiać walkę z chorobą. Najlepsze efekty daje dieta lekkostrawna, o ile to możliwe wysokokaloryczna (powyżej 2000 kcal), wysokobiałkowa i jak najbardziej urozmaicona.
Wybrane produkty żywienia medycznego Nutricii Medycznej w postaci specjalistycznych preparatów odżywczych zostały opracowane z myślą o pacjentach onkologicznych przed, po i w trakcie leczenia przeciwnowotworowego.
Dieta w chorobie nowotworowej powinna uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie organizmu na białko i energię. Dlatego warto wtedy włączyć do diety wysokoenergetyczne bogate w białko preparaty odżywcze, przeznaczone do żywienia medycznego, takie jak Nutridrink Protein 125 ml. Dodatkowo, należy zadbać o to, aby codziennie zapewnić choremu odpowiednią, dostosowaną do stanu chorego aktywność fizyczną – rehabilitacja.
Kiedy stosować?
Ważne informacje o Nutridrinkach
- Nutridrink Protein należy stosować pod nadzorem lekarza.
- Nie należy stosować u dzieci poniżej 3 roku życia. Nie stosować w przypadku nietolerancji laktozy, alergii na białka mleka krowiego, galaktozemii i fruktozemii.
- Ze względu na wysoką zawartość białka produkt nie jest odpowiedni dla pacjentów z niewydolnością nerek (bez odpowiedniej nerkowej terapii zastępczej) oraz wątroby, zagrożonych wystąpieniem encefalopatii wątrobowej.
- Nie może być jedynym źródłem pożywienia.
- Nutridrink Protein można stosować jedynie jako uzupełnienie diety.
- Nutridrink Protein to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą.
Źródło: https://posilkiwchorobie.pl
1 komentarz:
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz