Co zawiera zielona herbata?
Liście zielonej herbaty zawierają wiele cennych składników jak np. polifenole, katechiny, silne antyoksydanty. Zawierają również alkaloidy (kofeina), lipidy, garbniki ale również witaminy A, B, C, E oraz pokaźny zestaw mikroelementów, np. wapń, potas, miedź, fluor, mangan, cynk. To właśnie ta kombinacja sprawia, że te niepozorne listki mają tak istotne właściwości zdrowotne.
Wachlarz działania
Do tej pory dowiedziono, że regularne spożywanie zielonej herbaty pomaga w:
- stanach depresyjnych
- poprawie wyglądu skóry (szczególnie w przypadku cery trądzikowej i tłustej)
- opóźnianiu procesów starzenia się skóry
- obniżaniu ryzyka wystąpienia udaru, zawału, choroby wieńcowej, miażdżycy
- zapobieganiu tworzeniu się cellulitu
- odchudzaniu
- stymulacji układu krążenia
- paradontozie
- poprawie pamięci
- pobudzeniu i orzeźwieniu
- obniżeniu ryzyka wystąpienia raka, zwłaszcza skóry
Zielona herbata posiada specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada przez co rezygnują z jej picia. Aby korzystać z cennych właściwości zielonej herbaty w takich przypadkach warto zaopatrzyć się w sprawdzone preparaty, np. Solgar lub Swanson.
Zielona herbata w odchudzaniu
Dzięki witaminie B, kofeinie oraz polifenoli i katechin, przyśpiesza przemianę materii oraz hamuje apetyt. Dodatkowo działa moczopędnie oraz oczyszcza organizm z toksyn. Z kolei katechiny hamują wchłanianie tłuszczy z pokarmów i pobudzają ich zużywanie przez organizm.
Poleca się, aby pić zieloną herbatę z drugiego parzenia tuż przed snem. Dlaczego? Ponieważ ma ona właściwości relaksujące i uspakajające, natomiast ta z pierwszego parzenia działa pobudzająco.
Czy działa niekorzystnie?
Niestety jak większość substancji zielona herbata oprócz swoich niezwykle cennych zalet posiada również wady.
Katechiny mogą pogorszyć wchłanianie żelaza z pokarmów, co może doprowadzić do anemii. Zaleca się, aby nie pić naparu z zielonej herbaty na czczo, ponieważ może podrażniać żołądek. Ważnym negatywnym skutkiem stosowania zielonej herbaty jest to, iż wypłukuje ona wapń z kości, dlatego szczególnie uwagę na to powinny zwrócić osoby cierpiące na osteopenię czy osteoporozę. Zielona herbata utrudnia wchłanianie kwasu foliowego, dlatego nie powinny jej stosować kobiety w ciąży (ryzyko nieprawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu). Również wysoka zawartość kofeiny jest niebezpieczna podczas ciąży, ponieważ może przyczyniać się do poronienia.
Dzieci do 10 lat, kobiety w ciąży (i podczas laktacji), osoby w podeszłym wieku, a także osoby cierpiące na jaskrę, nadciśnienie tętnicze oraz schorzenia serca powinny zachować szczególną ostrożność przy stosowaniu zielonej herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz