Gorący napój z mleka, miodu i czosnku to stary i sprawdzony sposób przez nasze babcie i prababcie na skuteczną walkę z przeziębieniem, o które nie trudno przy pogodzie którą aktualnie mamy za oknem. Odpowiednio wcześnie podjęte działania zapobiegające przeziębieniu, zwiększają szansę na zahamowanie jego rozwoju, dlatego im wcześniej zaczniemy kurację- tym lepiej! Oprócz samych medykamentów z apteki bardzo dobrze jest wspomóc organizm domowymi sposobami. Zazwyczaj są odpowiednie dla dzieci i kobiet w ciąży, a ponadto są łatwo dostępne, tanie i nie powodują skutków ubocznych!
Zatem w czym tkwi tajemnica mikstury naszych babć?
Każdy ze składników mikstrury posiada wielką moc pozytywnego oddziaływania na nasz organizm. Ich wspólne połączenie to istna w 100% naturalna bomba właściwości zdrowotnych, które skutecznie wspiera układ odpornościowy. Istnieją dwie wersje napoju: gorące mleko + miód lub gorące mleko + miód + czosnek. Wiadomo, dodatek czosnku, który jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem zdecydowanie zwiększa prozdrowotne działanie napoju.- mleko stanowi bogactwo witamin (A, B, D, K, E) i minerałów (magnez, wapń, potas), które efektywnie wspierają układ odpornościowy. Witamina A utrzymuje w dobrym stanie błony śluzowe, które osłaniają układ oddechowy i zabezpieczają go przed wniknięciem drobnoustrojów. Witamina D chroni przed przeziębieniem, a witaminy z grupy B zwiększają odporność poprzez produkcję przeciwciał;
- czosnek nazywany często naturalnym antybiotykiem to skarbnica flawonoidów, aminokwasów, sapomin oraz witamin z grupy B, C, A a także soli mineralnych (potas, wapń, magnez) i rzadkich mikroelementów (chrom, nikiel, kobalt). Ponadto zawiera lotne związki siarkowe oraz olejki eteryczne, które głównie odpowiedzialne są za ochronę przed infekcjami i ich zwalczanie. Jego dodatek w napoju sprawia, że odkrztuszanie zostaje ułatwione. Dodatkowo rozgrzewa, zwiększa potliwość obniżając gorączkę oraz udrażnia drogi oddechowe;
- miód to składnik o działaniu bakteriobójczym, gdyż zawiera w swoim składzie związki antybiotyczne (lizozym, apidycyna, inhibina). Dodatkowo w składzie miodu znajdziemy mikroelementy (magnez, wapń, żelazo, potas, kobalt), a także witaminy, np. A, C, H, kwas foliowy oraz z grupy B.
Przepis
- 250 ml mleka (szklanka)
- 1-2 łyżki miodu
- duży ząbek czosnku
- opcjonalnie łyżeczka masła
Mleko podgrzać w garnku (nie doprowadzić do gotowania), a następnie dodać miód i masło. Rozgnieść czosnek i dodać do garnka. Miksturę pić natychmiast po przygotowaniu, najlepiej rano i wieczorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz